BEN KÜTLEYİ DEĞİL
IŞIĞI YONTUYORUM

2010 – 2020

Denizi Bekleyen Kadın
Antakya Taşı
2011

YILAN HİKÂYELERİ

Çocukluğum, Yayladağı’nda yılan hikâyeleri dinleyerek geçti. “Tarlada, derede bastığın yere dikkat et, yılana basma basarsan sokulursun!” gibi uyarıcı söylemlerin yanında; yılanın koruyucu olduğu da anlatılırdı. Çoğu evlerin damında çatısında yılan olduğu, onlara dokunmamak gerektiği söylenirdi. Kara yılanların çift dolaştığı, birbirlerine çok bağlı oldukları, birini öldürürsen ötekinin muhakkak intikamını almak için sonuna kadar eşini öldüreni takip edeceği, seneler geçse de unutmayacağı söylenir. Hatay’ın Arsuz Madenli Köyü’nde böyle bir kara yılanın olduğu, uzun zamandır intikamını almak için beklediği, hatta sakallarının çıktığı, ona sakallı yılan dendiği, günümüzde hâlâ yaşadığı onu görenler tarafından söyleniyor.

Yılanlı Kibele
Bronz
2010

Bazı yılanların kadınlara âşık olduğu, onların arkasından gittiği, sık sık önlerine çıktığı, hatta gece yataklarına gelip erkenden gittiği, kadının da artık buna alıştığı, ondan hiç korkmadığı gibi söylenceler var.

Sevişen Yılanlar
Mermer
2010

Daha da ilginçleri, çocuklarla oynayan yılanların hikâyeleri… Masallardaki yılan hikâyelerine gelince, Şahmeran’ı ele alsak yeter. Gılgamış’ın gençlik otunu çalan ve ebedi gençliğe kavuşan yılana ne demeli? Adem ile Havva’ya elmayı ya da ayvayı gösterip, onları yemeğe ikna eden yine yılan. Bu kez farkındalığın ve gerçekliğin, çelişkinin ya da şeytanın sembolü olarak. Bergama’da Asklepion, süte karışan zehri ile hastaları iyi eden ve giderek tıbbın sembolü haline gelen yine bizim yılan. Bütün dünya mitoslarında yılanlarla ilgili hikâyeler var. Çoğu pozitif. Hristiyanlıkta şeytan yerine konmasının haricinde genellikle koruyucu, aydınlatıcı… Hatta Baltık ülkelerinde dünyanın varoluşu öncesi evrenin bir yumurta şeklinde görüldüğü, yumurtaya sarılı bir yılanın onu koruduğu ve olgunlaştığında da evrenin o yumurtadan var olduğu söylenir. Beni bu hikâyeler cezbetti. Ben de kendimce yılanları yorumlamak istedim. Biraz araştırıp inceleyince kendimi yılanların içinde buldum, bu kadar zengin ve bu kadar geniş bir içerik her türlü anlatıma açık. Beni çok heyecanlandırdı. Bana en azından yüz tane heykel yaptırır… Adem ile Havva’dan evrim teorisine kadar geniş bir yelpaze…

Gılgamış, Gençlikotu ve Yılan
Antakya Taşı
2010

Sevişen Yılanlar 2
Mermer
2010

Adem Havva
Mermer
2010
Şahmeran’ın Gözyaşı
Mermer
2010

Yaratılış Efsanesi
Oniks
2010

BARIŞ ÇEŞMESİ
Maket
2012
Şahmeran
260x166x108 cm
Taş, Mermer, Metal
2017

Yılanlı Kibele
Bronz
2010

Kendini Doğuran Adam
Mermer, Cam, Metal
2018